Index Vakbarát Hírportál

Óriásrobotot vetnek be Japánban

2016. január 19., kedd 10:43

A Toshiba óriásrobotot épít, hogy segítsen a veszélyes hulladék eltakarításában a fukusimai erőműnél. Az új robot a hármas reaktorban dolgozna, ebben történt a robbanás a 2011-es cunami után, majd a reaktormag is megolvadt.

A robotnak két különleges karja lesz, amelyekkel ki tud emelni a radioaktív medencéből tárgyakat. Ezeket aztán apró darabokra vágja össze.

A robot a tervek szerint 566 szabályozórudat is el tud majd távolítani. Ezek a szabályozórudak neutronelnyelő anyagból, kadmiumból vagy bórkarbidból készülnek. A rudakat fel és le mozgatják az aktív zónában: ha beljebb süllyednek, több neutront nyelnek el, csökken a maghasadások száma, kihúzásuk esetén pedig nő, gyorsul a láncreakció. A veszélyhelyzetekben önműködő szabályozórudak szolgálják a balesetek elhárítását.

A robot távirányítással működik, rengeteg kamerát építettek bele, így biztonságosan tud mozogni a nehéz terepen.

Érdekes, hogy Japánnak már 1999-ben volt olyan robotprogramja, amely az esetleges nukleáris balesetek elhárítására és az utána való rendezésre szolgált. Ezt a projektet 2002-ben leállították, a robotokat 2006-ban múzeumoknak adták. A mostani robotot teljesen nulláról kellett megépíteni. Becslések szerint a nukleáris hulladék teljes eltakarítása akár harminc-negyven évig is eltarthat. A robot jövőre kezdi meg munkáját.

Rovatok