Index Vakbarát Hírportál

Mérgezési hullám pusztítja a védett madarainkat

2016. január 20., szerda 15:44

Bár még alig kezdődött el az év, a mérgezésekben elpusztult védett madarak száma lassan máris behozza a teljes tavalyi évi számot. Eddig három különböző helyszínen összesen ötven madártetemet találtak: negyven egerészölyvet, kilenc hollót és egy macskabaglyot. A madarak – és más áldozatul esett állatok – mellett mérgező csalikat is találtak, ami arra utal, hogy az állatokat valaki szándékosan pusztította el – olvasható a Helicon parlagisas-védő projekt oldalán.

A tetemek és a mérgező anyagok megtalálásában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bevetette a speciális méreg- és tetemkereső kutyás egységét is, így a rendőrökkel közreműködve sikerült is megtalálni az egyik gyanúsított házánál a mérgezéshez használt vegyi anyagokat. Az elkövetőket a rendőrség még keresi.

2014-ben biztató jel volt, hogy a több száz védett madarat elpusztító, tízéves mérgezési hullám után mindössze tizenöt állat hullott el így. Tavaly aztán megint hatvanegy ilyen esetet regisztráltak, viszont áttörésnek számított, hogy négy gyanúsítottat is sikerült elkapni.

Bár idén fokozottan védett sas még nem esett bizonyítottan mérgezés áldozatául, az esetek kirívóan magas száma komoly aggodalomra ad okot. Az eddig idén okozott természetvédelmi kár már összesen másfél millió forint.

Rovatok