Index Vakbarát Hírportál

Pocokkutatási áttörés: a préripockok vakargatással vigasztalják egymást

2016. január 22., péntek 15:41

A préripockok is képesek megvigasztalni egymást, mint a csimpánzok vagy az emberek – írja az MTI. Most először figyelték meg rágcsálóknál az empátiát és a vigasztaló magatartást. A vigasztalás a feszült egyedre irányuló nyugtató viselkedés, a főemlősök öleléssel és csókkal nyugtatják, a pockok vakargatják egymást.

Az Emory Egyetem kutatói fedezték fel, hogy a préripocok empátián alapuló, vigasztaló választ ad, amikor társai stresszt élnek át. Ilyen az agyának egy bizonyos helyén, ott, ahol az emberi agy hasonló területe is elhelyezkedik, oxitocin választódik ki. Ez a szeretethormonként is emlegetett vegyület az emberek közötti kötődés kialakulásában játszik szerepet, és a vigasztaló magatartással is kapcsolatos.

Nagy jelentőséget ad az eredményeknek, hogy segíthetnek megérteni és kezelni azokat a pszichiátriai zavarokat, amelyek mások érzéseinek felismerésével és az ezekre adott válasszal kapcsolatosak. Ilyen az autizmus spektrumzavar és a skizofrénia.

A tanulmány egyik társszerzője, Frans de Waal volt az első, aki a vigasztaló magatartást állatoknál megfigyelte: 1979-ben csimpánzok testközelséggel vigasztalták az agressziót elszenvedő társaikat. De Waal szerint a friss pocokkutatás azt a feltételezést támasztja alá, hogy a vigasztaló válaszviselkedés az empátiával függ össze.

A tudósok vonakodva tulajdonítanak empátiát az állatoknak, gyakrabban látják viselkedésük okai között az önzést. Ez azonban nem magyarázza a vigasztaló magatartást

– mondta de Waal.

Rovatok