Index Vakbarát Hírportál

Négy cethal pusztult el az angol partoknál

2016. január 24., vasárnap 21:12

Négy nagy ámbráscet pusztult el az észak-angliai partokon – írja az MTI. Két állat tetemét Lincolnshire egy strandján vetette partra a víz szombat este, majd vasárnap reggel egy harmadik állatot is észrevettek. A szakértők azt gyanítják, az ámbráscetek ugyanabból a rajból származhatnak, aminek a tagjai a norfolki Hunstanton partján sodródott a szárazföldre pénteken. Egyiküket sem lehetett megmenteni.

Az elmúlt hetekben 12 nagy ámbráscet tetemét vetette partra a víz holland és német északi-tengeri szigeteken. A tetemek egy részét felboncoló önkéntesek szerint lehet, hogy éhen haltak.

Hatalmas, gyönyörű állatok voltak, szégyen így látni őket a parton.

– mondta a pénteken és szombaton megtalált három cetről James Gilbert, a helyi hatóság képviselője. Az ámbrásceteket kordonnal vették körül, hogy senki ne nyúlhasson a tetemükhöz.

A tengeri és parti őrség képviselője elmondta, úgy vélik, a három ámbráscet a tengerben pusztult el, így vethette őket partra a víz. Úgy vélik, abból a rajból származnak, amit pénteken vettek észre. Az egyikük tetemét még aznap megtalálták a parton, de nem tudják, merre lehet a raj többi tagja.

A lakosságtól azt kérik, maradjanak távol az érintett partszakasztól. A cetek partra vetődését kutató program szakemberei fogják a tetemeket megvizsgálni.

A nagy ámbráscetek mélytengeri emlősök, nem tartoznak az Északi-tenger vizeinek élővilágához. A program egyik szakértője szerint évente 600 cetféle vetődik a brit partokra, köztük 5-6 nagy ámbráscet.

Rovatok