Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a zseniális Marvin Minsky

2016. január 26., kedd 19:20

88 éves korában agyvérzésben halt meg Marvin Minsky, a mesterségesintelligencia-kutatás úttörője, a Massachusettsi Műegyetem legendás mesterségesintelligencia-laboratóriumának társalapítója, írja az MTI.

Minsky úgy tekintett az emberi agyra, mint egy gépezetre, amelynek működését tanulmányozni lehet, és reprodukálható egy számítógépen. A zseniális tudós kutatásai és találmányai vezettek el olyan intelligens gépek megalkotásához, mint a sakkmesteri szinten játszó sakkozógépek, az autót építő robotok, a DNS-t elemző programok, a szoftverek, amelyek élethű dinoszauruszokat, robbanásokat, földönkívüli világokat teremtenek a filmekhez.

A tudós a második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, majd matematikából szerzett diplomát a Harvard és a Princeton Egyetemen. 

Szakértelmét a 2001 Űrodüsszeia című kultfilmben is igénybe vették: tanácsadója volt Stanley Kubrick 1968-ban készült sci-fijének, amelyben a HAL 9000 számítógép az űrhajósok ellen fordul. Minsky a produkciót a legfantasztikusabb mozinak nevezte, amelyet valaha látott.

Rovatok