Index Vakbarát Hírportál

A Végítélet Órája három perccel éjfél előtt áll

2016. január 27., szerda 15:56

A hidegháború végén, 1991-ben még 23:43 percen állt, most viszont 3 perccel éjfél előtt áll a Végítélet órájának (Doomsday Clock) mutatója, amit egy atomtudósokból, köztük több Nobel-díjasból álló testület kezel. Az óra mutatója azt jelzi, hogy szerintük milyen közel van az emberiség a végső pusztuláshoz.

Pozitív változás:

Ezek a megállapodások "nagyszabású diplomáciai eredmények, azonban ezek is csak kisebb fénypontok a világot elborító sötétségben, amely tele van lehetséges katasztrófákkal" - idézi az MTI a Bulletin of Atomic Scientists (BAS) amerikai tudományos szaklapot, melyben több mint hat évtizede közzéteszik az óra aktuális állását.

A Végítélet órájának mutatója továbbra is majdnem olyan közel áll a pusztulást jelző éjfélhez, mint az ötvenes években, a hidrogénbomba-kísérletek első napjaiban, amikor a tudósok szerint csak két percre voltunk az apokalipszistől.

Ami még ma is probléma:

A Végítélet órájának mutatóját tavaly állították át 23 óra 57 percre, az azt megelőző évben még öt perce volt az emberiségnek, de aztán megnőtt az atomfenyegetés és a klímaváltozás miatt érzett aggodalom.

Rovatok