Index Vakbarát Hírportál

Bejutott Európába a zikavírus

2016. január 27., szerda 11:59

Latin-Amerikából hazatért utazók hozták be Európába a szúnyogok által terjesztett zikavírust - írja az MTI. Dániában egy 20-as évei közepén járó férfiben azonosították a kórokozót, ő korábban Mexikóban és Brazíliában járt, és

hazatérése után lázra, fejfájásra és izomfájdalomra panaszkodott.

Az aarhusi egyetemi kórház kedden diagnosztizálták nála a kórt. „Állapota jó, javul és hamarosan kiengedjük a kórházból" - mondta el a Reuters brit hírügynökségnek Lars Ostergaard professzor, aki szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy a betegség továbbterjed Dániában.

A dán férfin kívül a napokban három brit és tíz holland állampolgár szervezetében is kimutatták már a zikavírust, ők szintén jártak Latin-Amerikában. Az AP amerikai hírügynökség szerint Németországban, míg a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint Svédországban is regisztráltak már ilyen megbetegedést, ezekről szerdán számoltak be a hatóságok.

Egészségügyi szakértők szerint valószínűleg lesznek még ilyen esetek Európában tekintettel a járvány méreteire és a nemzetközi járatok sűrűségére. Az amerikai egészségügyi hatóságok kedden közölték, hogy Virginia szövetségi államban is feljegyeztek egy esetet, egy korábban külföldön járt felnőtt szervezetében azonosították a vírust.

A zikavírus

Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben, egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben. Emberben 1968-ban Nigériában mutatták ki.

A zikaláz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) által terjesztett vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatnál. Brazíliában október óta körülbelül négyezer ilyen problémával szenvedő csecsemő jött világra. 2014-ben a mikrokefáliás újszülöttek száma nem érte el a másfél százat.

Az amerikai kormány már megkezdte a kutatásokat annak érdekében, hogy oltóanyagot dolgozzanak ki a zikavírus ellen. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a vakcina kifejlesztése éveket fog igénybe venni. „Nem máról holnapra fog elkészülni” - hangoztatta Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) járványügyi részlegének vezetője.

Rovatok