Index Vakbarát Hírportál

Megműtik a bangladesi faember kezét

2016. február 2., kedd 07:07

Abul Bajandart faemberként is emlegetik Bangladesben, emberek százai mennek el házába, hogy megnézzék kezeit. A férfi egy nagyon ritka betegségben szenved, betegsége miatt fakéregre hasonlító szemölcsök nőnek a kezein és lábain.

Először tíz évvel ezelőtt vette észre ezeket a kéregszerű kinövéseket, amelyeket teljesen ártalmatlannak tartott eleinte. Ahogy egyre több ilyen lett a kezein, egyre kevésbé volt képes elvégezni munkáját. Most több tucatnyi 5-10 centiméteres kinövések vannak a kezén és néhány kisebb a lábán.

Abul Bajandar úgy döntött, hogy ideje leműteni ezeket a végtagjairól. Banglades legnagyobb állami kórházában fogja elvégezni a műtétet egy orvoscsoport, a kórház a műtét költségeit is átvállalja. Most azt vizsgálják, hogy le lehet-e szedni ezeket úgy, hogy ne károsodjanak a férfi kezén az idegek, vagy ne legyen egyéb egészségügyi hatása.

A kéregszerű kinövéseket, szemölcsöket egy nagyon ritka öröklődő betegség, a Epidermodysplasia verruciformis okozza, amelyet Lewandowski-Lutz diszpláziának is neveznek. A betegségre nincs hatékony módszer, általában műtéttel távolítják el a szemölcsöket. Ezek gyakran kiújulnak, így idővel újabb és újabb műtétekre is szükség van.

A bangladesi férfin először tíz éve jelentkeztek a tünetek, négy éve kezdett el ugrásszerűen nőni ezek száma. Még az első kinövések megjelenésekor megpróbálta levágni, de az nagyon fájdalmas volt. Abul Bajandar nővére azt nyilatkozta, hogy az elmúlt években százak látogatták meg, hogy megnézzék a Faembert, még a kórház előtt is százak gyűltek össze.

Rovatok