Index Vakbarát Hírportál

Elözönlik az esőerdőket a fekete patkányok

2016. február 3., szerda 09:13

A fakitermelés miatt nagyon sok állat veszíti el élőhelyét, mert elpusztítják élőhelyeiket. Egy új tanulmány azonban egy eddig nem ismert problémára is felhívja a figyelmet. A fakitermeléssel tökéletes élőhelyet teremtenek az invazív fajoknak.

A fekete patkányok például ilyen invazív faj, az egész világon előfordulnak. A dél-amerikai kontinensre az európaiak vitték be az 1600-as években. Inváziójuk sok élőlény kihalását hozta magával, madárfajok haltak ki, más emlősöket pedig addig nem ismert betegségekkel fertőztek meg.

A vadon élő patkányok azonban nem szerették az esőerdőket, mert a hatalmas fák miatt kevesebb a felszíni növényzet és nagyon sok a földre hullott falevél. A falevél azonban nagy zajt csap, amikor a patkányok futkároznak rajta és ez az zaj felhívja a ragadozók figyelmét az állatokra.

A fakitermeléssel azonban ritkulnak az erdők, kevesebb lesz a falevél, kedvezőbb a környezet a patkányoknak. A farönkök pedig nagyon jó búvóhelyet jelentenek az apró emlősöknek. Élelmiszerforrásnak sem utolsó, mert a farönkök tele vannak rovarokkal.

Ezek a változások valamennyi apró testű emlősnek jó lehet, de a tanulmány szerint az invazív fekete patkány sokkal gyorsabban tudja kihasználni a körülmények kedvező alakulását, mint a őshonos fajok.

Borneóban például már évtizedek óta jelent vannak a fekete patkányok, de főleg a lakott területek körül éltek. Most azonban megjelentek az esőerdőkben is, kiszorítva az őshonos apró emlősöket. A College London kutatói által vezetett szakértői csoport itt tanulmányozta a patkányok mozgását. Különböző fajokat vizsgáltak meg és azt találták, hogy a fekete patkány nyer a legtöbbet a fakitermelés miatt megváltozott környezeti változásokból.

Ez nagyon rossz hír a többi állatnak, mert nem lesznek képesek megküzdeni a patkánnyal. de rossz az esőerdőknek is, mert az apró emlősök hatékonyan hordták szét a magokat, segítve az esőerdő növekedését. Most nagyobb testű emlősök áldozataivá válnak.

A kutatók még vizsgálják, hogy ezek az újonnan betelepült patkánypopulációk milyen gyorsan növekednek. Azt is meg kell érteniük, hogy mi történik pontosan, amikor a fekete patkány kiszorítja az őshonos emlősöket a területükről.

Rovatok