Index Vakbarát Hírportál

A SpaceX sokkal több rakétát akar gyártani

2016. február 8., hétfő 13:03

A civil űrkutatás lassan elkezd biztonságos befektetésnek tűnni; az iparba ölt dollármilliárdokból hamarosan valamennyi visszacsoroghat a befektetőkhöz is. A SpaceX, ügyvezető igazgatója, Gwynne Shotwell a múlt héten bejelentette, hogy a cég hamarosan felturbózza a rakétagyártást.

A cég nemcsak a rakétaindítások sűrűségén, hanem a gyártókapacitásán is növelni akar. Shotwell elmondta, hogy a SpaceX idáig évente hat-nyolc új üzemet nyitott, de idén további tizennyolcat akarnak; remélik, hogy év végéig összejön a harminc új létesítmény.

A SpaceX már korábban is tervezte, hogy meggyorsítják a Merlin rakétamotorok gyártási ütemét. Ha minden az elképzeléseik szerint alakul, hamarosan évente több száz rakétát gyárthatnak. Az új gyártástechnológiával háromról hatra növelhetnék az egyszerre összeszerelhető rakétafokozatok számát is.  Szükségük lesz rá, mert egyre több megrendelést kapnak: szállítmányokat juttatnak a Nemzetközi Űrállomásra, és kereskedelmi műholdakat állítanak pályára.

A geopolitikai helyzet szintén a SpaceX-nek kedvez. A Boeing és a Lockheed Marin által alapított United Launch Alliance-nek szüksége van a SpaceX szakértelmére és gyártókapacitására, mert a saját rakétáik olcsón beszerzett orosz motorokra épülnek. Az amerikai kongresszusnak szintén szüksége lenne egy gazdaságos alternatívára; nem véletlen, hogy a légierő is egyre több szerződést köt a SpaceX-szel a műholdjaik pályára állításáról.

A SpaceX rakétáinak megvannak az árnyoldalai is. Tavaly felrobbant egy, a Nemzetközi Űrállomásra tartó szállítmányuk, és az újrafelhasználható rakétáik közül még egynek sem sikerült landolnia az óceánon. A hibák elemzésével és több elvégzett kísérlettel nyilván javulni fog a hatékonyság, de a sűrűbben végezhető tesztekhez több rakétára lesz szükségük.

Rovatok