Index Vakbarát Hírportál

Mi ez a két új tárgy a világűrben?

2016. február 8., hétfő 10:27

Az Egyesült Államok hadserege vasárnap bejelentette, hogy két új tárgyat fedezett fel a világűrben röviddel az észak-koreai rakétakilövés után – írja az MTI. A légierő és a haditengerészet atomarzenálját és műholdjait felügyelő parancsnokság közölte, hogy a most észlelt tárgyak a Kvangmjongszong–4 nevű műhold, illetve a hordozórakéta harmadik fokozatából fennmaradt roncs lehet. Ezek szerint Phenjannak sikerült pályára állítania a műholdját.

Hasonló célú rakétakilövést utoljára 2012 decemberében végeztek Észak-Koreában. John Schilling amerikai mérnök, az észak-koreai rakétaprogram szakértője elmondta, hogy a Phenjan által felbocsátott eszköz csaknem ugyanolyan volt, mint a 2012-es műholdfelbocsátáshoz használt Unha–3 rakéta, és ugyanolyan hajtóművet használtak benne. Az Unha–3 két sikeres teszttel a háta mögött némileg megbízhatóbbnak számít, és az amerikai hadsereg adatai arra utalnak, hogy valamivel pontosabb is.

Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa szerint nem lehet biztosra venni, hogy a Kvangmjongszong–4 valóban csak légköri megfigyeléseket végez-e, ahogy Észak-Korea állította, de az biztos, hogy az új műhold még évekig fog Föld körüli pályán keringeni.

Rovatok