Index Vakbarát Hírportál

A marihuána erősebb, mint valaha

2016. február 9., kedd 14:56

Még soha nem szívhattunk annyira erős füvet, mint manapság. A Mississippi Egyetem tanulmányában 38600 marihuánamintát vizsgáltak meg, amiket a Drug Enforcement Administration, az amerikai kábítószer-ellenes hatóság gyűjtött be az elmúlt húsz évben. A kutatók azt találták, hogy a marihuána fő pszichoaktív komponense, a tetrahidro-kannabinol (THC) aránya négyről tizenkét százalékra nőtt 1995 óta.

A rekreációs célból fogyasztókat ez valószínűleg nem zavarja, de aki orvosi célból használ marihuánát, az rosszul jár a változással. A gyógyhatású molekula, a kannabidiol aránya 2001 óta 0,28 százalékról 0,15 százalékra csökkent.  Húsz éve a fűben tizennégyszer annyi THC volt, mint CBD. Ma nyolcvanszor annyi. Ettől függetlenül a kevés CBD-t tartamazó marihuánának is lehetnek pozitív egészségügyi hatásai.

A kutatók által vizsgált minták között volt hasis, növényi maradvány, illetve a kivonatolt koncentrátumként tárolt hasisolaj. A vizsgálat megállapította, hogy az elmúlt években egyre jobban elterjedt a sinsemilla, az egyik legmagasabb THC-tartalmú marihuánafajta. A tanulmány vezető szerzője, Mahmoud A. ElSohly elmagyarázta, hogy a kevesebb THC-t tartalmazó fűtől kellemesen be lehet tépni, de az igazán potens növényekben túl sok a pszichoaktív hatóanyag, és ez pszichózist vagy pánikrohamot is okozhat, különösen a fiatalabb fogyasztók körében.

A THC-tartalom növekedését több dolog is indokolhatja. ElSohly szerint az erősebb füvet drágábban lehet adni a feketepiacon. A rendszeres fűszívókban idővel olyan magasra nő a THC-vel szembeni tolerancia, hogy egyre többet kell fogyasztaniuk belőle, hogy elérjék ugyanazt a hatást. Ez a réteg elég vásárlóerőt jelent ahhoz, hogy foglalkozzanak a növény nemesítésével.

Rovatok