Index Vakbarát Hírportál

Ausztrál fűfajta hozhat áttörést a kotongyártásban

2016. február 10., szerda 15:51

Az Ausztráliában őshonos fűfajta, a spinifex rostjai elég erősek lehetnek ahhoz, hogy hajszálvékony, de bivalyerős óvszert gyártsanak belőle. A Queenslandi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel ki tudják vonni a fűből a latexgyártáshoz szükséges nanocellulózt.

Darren Martin professzor szerint a spinifexből kinyert nanocellulóz nagy mértékben javíthatja a latex fizikai tulajdonságait. A nanocellulóz ugyanis sokrétűen használható adalékanyag, így erősebb, mégis vékony műanyagrétegeket lehet gyártani belőle, ami egyszerre rugalmas és hajlékony.

A nanocellulózzal tuningolt koton tesztjéhez több, az Egyesült Államokban vásárolt hagyományos óvszert használtak kontrollnak. Martin professzor szerint a nanogumi húsz százalékkal nagyobb nyomást bír el, és 40 százalékkal jobban nyújtható; a végső célkitűzés, hogy az óvszer anyagát további 30 százalékkal vékonyabbá tegyék.

A technológia nemcsak az óvszergyártókat érintheti, hanem bárkit, aki a latexgyártásban érintett – márpedig ez egy, az egész világot átfogó, több milliárd dolláros iparág. Az új anyagból vékony, de strapabíró műanyagokat gyárthatnának, és mivel az erősebb latexhez kevesebb alapanyag kéne, a gyártók csökkenthetnék az anyagköltségeiket is.

Rovatok