Index Vakbarát Hírportál

A NASA nem hiszi, hogy gyilkolt a meteor

2016. február 11., csütörtök 07:59

Az amerikai űrkutatási hivatal valószínűtlennek tartja, hogy lehulló meteorit „ volna a halálát egy embernek India déli részén. Indiai tudósok tovább vizsgálják a férfi halálát okozó rejtélyes tárgyat, írja az MTI.

A dél-indiai Tamilnádu állam illetékesei szerint egy becsapódó meteorit végzett egy buszsofőrrel és megsebesített három másik embert szombaton az állam egyik felsőoktatási intézményének területén.

A NASA egyik illetékese a tárgyról kapott felvételek alapján a AFP francia hírügynökséggel azt közölte, nem hiszik, hogy az egy meteorit lenne.

"A helyi tudósoktól egyre több részletet kapunk, amelyek alapján úgy véljük, nem valószínű, hogy ez a valami az űrből érkezett. Néhány kilogramm súlyú meteorit kell ahhoz, hogy akkora kráter keletkezzen, mint amilyet az interneten bemutattak" - hangsúlyozta Dwayne Brown, a NASA szóvivője.

A buszsofőr egy füves területen álldogált, amikor a rejtélyes robbanás történt és apró kráter keletkezett a területen. A helyszín vizsgálatakor találtak egy gyémántra emlékeztető sötétkék követ. Az egyetem szerint a campus épületei is megsérültek.

A kormány illetékesei kezdetben arra gyanakodtak, hogy építési munkálatokból hátramaradt robbanékony anyagok okozták a detonációt. "Amikor nem találtunk robbanóanyagokra utaló bizonyítékokat, elkezdtük vizsgálni a meteoritelméletet" - mondta egy neve elhallgatását kérő helyi illetékes. Hozzátette, hogy a teória megerősítéséhez még elemezni kell a mintákat, amelyeket az Indiai Asztrofizikai Intézet munkatársai gyűjtenek be.

Az International Comet Quarterly című tudományos folyóirat szerint legutóbb 1825-ben jelentettek be meteoritbecsapódás okozta halálesetet.

Rovatok