Index Vakbarát Hírportál

Kína véget vet a gleccserturizmusnak

2016. február 12., péntek 09:36

Vízgazdálkodási és környezetvédelmi szempontok miatt Kína leszámol a gleccserturizmussal – írja az MTI. A rendelkezés az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület székhelyére, Urumcsira vonatkozik.

Urumcsiban 2006-ban már egyszer betiltották a gleccserek látogatását, de a rendelkezés hatására semmi sem változott. A turistacsoportok továbbra is érkeztek a területre, és a környékbeli pásztorcsaládok segítséget is kínáltak a természeti látványosságok megközelítéséhez. A gleccserturizmusra utazási irodák is szakosodtak: az elmúlt 12 évben egymilliárd jüan, vagyis több mint 41 milliárd forint bevétel folyt be belőle.

Az új szabályok szerint a gleccsereket mostantól csak messziről lehet nézni, de mászni nem szabad rajtuk.

Statisztikai adatok szerint a térségben az elmúlt 50 évben tízévente 0,33-0,39 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet; ez csaknem háromszorosa a globális felmelegedés átlagának. A Kínában nyilvántartott 46 377 gleccser csaknem fele – összesen 18 311 – Hszincsiangban található.

Ötven év múlva nyoma sem lesz

A Kínai Tudományos Akadémia Tiensan-hegyi Gleccsermegfigyelő Állomásának tanulmánya szerint a gleccserek olvadékvizei Hszincsiang felszíni vizeinek körülbelül a 25-30 százalékát adják, így a felgyorsuló olvadás katasztrofális hatással lenne a régióra.

A Tiensan-hegység gleccserei az elmúlt harminc évben 15-30 százalékkal összehúzódtak. A folyamat eredményeként a következő húsz évben ez az arány 60 százalék lesz, fél évszázad múltán 80-90-százalék.

A klímaváltozás, a legeltetés, a bányászat és a turizmus felgyorsította a gleccserek fogyását, így helyenként vízhiány lépett fel. A 948 négyzetkilométeres védelmi övezetben már mindennemű bányászatot leállítottak, a közeli autópályán korlátozták a közlekedést, és megtiltották a vadon élő gyógynövények gyűjtését.

Rovatok