Index Vakbarát Hírportál

Nézd már, mi van ott a hóban, egy párduc

2016. február 16., kedd 08:52

India egyik legnépszerűbb síparadicsomában, Gulmargban síelt egy ötfős társaság, mikor komoly meglepetés érte őket: a lejtőkön nemcsak hó, fák és emberek voltak, de egy kifejlett hópárduc is.

Az ausztrál csoport egy tagja, Own Lansbury a Facebookon azt írta, hogy épp siklottak a szűz hóban, mikor a videón sárga felsőben látható vezetőjük majdnem beleütközött az amúgy viszonylag ritkán megfigyelt macskafélébe. Lansbury sisakkamerája rögzítette is a találkozót: az állat és az emberek egy darabig kivártak, aztán a párduc először morogva megindult az elöl álló ember felé, de meggondolta magát, és inkább lefelé iramodott, az erdő irányába.

Leopard a hóban

A hópárduc a hegyi életmódhoz jól alkalmazkodott, de az emberi tevékenység, élőhelyének szűkülése és az orvvadászok miatt egyre inkább veszélyeztetett nagymacskafaj. Sokak szerint a legszebb macskaféle, a Himalája indiai részén a becslések szerint legalább 500, de legfeljebb 4000 példány él, a helyiek amúgy szellemleopárdnak is nevezik, olyan ritkán futnak vele össze.

Rovatok