Index Vakbarát Hírportál

Harcot hirdet az ősi kincsekért a modern Indiana Jones

2016. február 17., szerda 13:27

Egy technológia iránt is fogékony régész online platformot hozna létre, amely összegyűjtene mindenkit, aki hajlandó lenne harcolni az ősi kincsek megmentéséért. A modern Indiana Jonesként is emlegetett Sarah Parcak már nagyon régóta szeretné megvalósítani álmát.

Mivel idén megnyerte a Ted Prize-t, amely egymillió dollárral jár, közelebb kerülhet a megvalósításhoz. Sarah Parcak szerint ha nem lépnek, akkor elveszítik a csatát a fosztogatókkal szemben.

A régész szerint az egyetlen mód, hogy küzdjenek a fosztogatókkal, ha bevonják az embereket a keresésbe és részesei lehetnek annak a munkának, amelyet a régészek végeznek. Például műholdas felvételeket böngészhetnek és olyan még felfedezetlen helyeket találhatnak a Földön, amely érdekes lehet a régészeknek.

Sarah Parcak egyiptológiát tanult a Yale-en, később a Cambridge Egyetemen tanult. Azzal hívta fel magára a tudományos közösség figyelmét, hogy részletes műholdas térképet készített Egyiptomról, így nagyon sok felfedezetlen ókori emléket talált az országban. Emiatt hívják sokan a modern Indiana Jonesnak.

Rovatok