Index Vakbarát Hírportál

Rejtett feliratokat találtak az Apollo–11 parancsnoki moduljában

2016. február 17., szerda 10:23

Eddig nem ismert feliratokat találtak az Apollo–11 parancsnoki moduljában. Ebben a modulban utazott a Holdra Buzz Aldrin, Neil Armstrong és Michael Collins űrhajós 1969-ben.

A Columbia névre keresztelt modul az 1970-es évek óta a Smithsonian National Air and Space Museum kiállítótermében van. Ennek ellenére eddig nem találták meg az űrgraffitit. Most is csak azért, mert a múzeum 3D-szkennereket használt a kabin belsejének feltérképezésekor.

Ráadásul nem is csak egy feliratot találtak, és ahogy sejteni lehet, az űrhajósok ebben is nagyon precízek voltak. Az egyik rajz az űrben töltött napokat számolta, itt gondosan kisatírozták mindegyiket, a visszatérés napjának kivételével.

A kutatók most átnézik a régi feljegyzéseket, hogy megállapítsák, pontosan mikor kerültek a kabin falára a feliratok. Persze valószínűleg megkérdezik a küldetés még élő tagjait is, Buzz Aldrint és Michael Collinst, hátha emlékeznek. Akárhogy is, ezáltal némi fogalmat kaphatunk, hogy milyen lehetett az élet azokban a napokban, amíg a Holdra repültek és vissza.

A parancsnoki modul körpályán maradt Michael Collinsszal a fedélzeten, míg Neil Armstrong és Buzz Aldrin a Holdon sétált. A kabinban volt minden, ami a Földre való visszatéréshez kellett. A navigációs rendszeren és a fő irányítórendszerek mellett ebben volt az élelmiszer, az űrhajósok felszerelése, és az emberi végtermékeket is itt tárolták.

Ez utóbbit általában egy fejlett melléktermék-feldolgozó rendszer dolgozza fel, ami azonban nem lép működésbe az űrhajó indulásáig. Valószínűleg ezért írták fel a falra, hogy az indulás napján valamit kezdeni kell a vizeletet tartalmazó zacskókkal.

A 3D-szkennelést amúgy azért végezte a Smithsonian, mert szeretne nagy felbontású, interaktív modellt készíteni az egész űrhajóról. Az érdeklődők így virtuálisan is körbejárhatják a parancsnoki kabint. A cél, hogy bárhonnan bejárható legyen – elegendő, ha van internetkapcsolat.

Rovatok