Index Vakbarát Hírportál

Részletes térkép a Marsról, ahol A marsi főhőse járt

2016. február 17., szerda 07:03

A brit térképes ügynökség, az Ordnance Survey arról híres, hogy részletes térképeket készít városokról, településekről világszerte. Most egészen más fába vágta fejszéjét, megalkotta az első részletes Mars-térképet.

A térképhez a NASA nyilvánosan elérhető adatait használta. A térkép 1:4000000 arányú, nagyjából 10 millió négyzetkilométert fed le. Ez a Mars felületének nagyjából 7 százaléka, ha földi méreteket szeretnénk, akkor egy az észak-amerikai kontinens felének felel meg.

Chris Wesson kartográfus azt mondta a térkép készítéséről, hogy nem volt könnyű dolguk, mert a Mars topográfiailag teljesen más, mint a Föld. A felülete igencsak egyenletlen, a néhány ezer méteres kráterekhez például teljesen más színrendszert kellett használni. A másik nehézséget az okozta, hogy a térképen sok terület esik a feltételezett tengerszint alá.

A térképet a Flickr-re töltötték fel, túlzottan belenagyítani nem is lehet. Viszont ismerősek lehetnek a tájegységek azoknak, akik olvasták A marsi című regényt vagy látták a filmet.

Rovatok