Index Vakbarát Hírportál

Megmérgeztek egy jeladós parlagi sast

2016. február 18., csütörtök 15:53

Két, műholdas nyomkövetővel megjelölt magyarországi parlagi sas pusztult el az utóbbi hónapokban – mondta el Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kommunikációs munkatársa az M1-en csütörtökön.

Az egyik madár 2013-ban, a kirepülés előtt kapott jeladót – írja az MTI. Az állat a GPS-koordináták alapján főleg Ausztria, Szlovákia és Nyugat-Magyarország területén mozgott, azonban tavaly december végén észlelték, hogy a jelek hosszabb ideje Bécs mellől érkeznek. Az MME felvette a kapcsolatot az osztrák természetvédőkkel, akik a megadott koordinátán megtalálták a sas friss tetemét. A madár tipikus tünetei és a későbbi laborvizsgálat is a mérgezést erősítette meg, amely miatt az osztrák rendőrség nyomozásba kezdett.

A másik madár 2013 novemberében mérgezés miatt került kézre Pest-megyében, később a Fővárosi Állat- és Növénykertben meggyógyították. A teljes felépülését követően a Jászságban engedték szabadon, adatait, mozgását az egyesület munkatársai rendszeresen figyelemmel kísérték. Többnyire a Kárpát-medencében mozgott és hat környező országban is megfordult rövidebb időre, 2015-ben Pest-megyében párba állt és költéssel is próbálkozott. Az MME és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata közös helyszínelés során február 1-jén találta meg a madár friss tetemét egy műút mellett. A terepi nyomok és a későbbi állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy a madár egy autóval való ütközés következtében pusztult el.

Az elmúlt négy évben 35 fiatal parlagi sas kapott GPS-jeladót, közülük tavaly decemberben már csak 13 példányról volt rendszeresen információja az egyesületnek. A most elpusztult madarak már átvészelték a kritikus első két évüket és idén nyáron már maguk is szaporodhattak volna.

Rovatok