Index Vakbarát Hírportál

A 100%-os parmezán tele van fapéppel

2016. február 18., csütörtök 13:52

Több vizsgálat szerint a boltban kapható parmezánban nem az van, amire gondolnánk, de még az sem, ami a címkéjén szerepel. Sőt, több, magát „100 százalék parmezánként” reklámozó termékben nincs is parmezán. Viszont van benne nagy adag, de legalább ártalmatlan fapép. Nem olvasták félre.

Az első bizonyítékok még 2012-ben jöttek, amikor az amerikai Food and Drug Administration (FDA)  névtelen bejelentés alapján előre be nem jelentett ellenőrzést tartott a Castle Cheese pennsylvaniai gyárában. Elemzésükből kiderült, hogy nem használtak parmezánt a Market Pantry márkájú 100 százalékos parmezánként reklámozott termék gyártáshoz, hanem svájci sajtokat (ez egy fajtanév), mozzarellát és cheddart, meg cellulózt, ami fapépből származott – ez gátolja a sajt összetapadását.

Az amerikai szabályozás szerint cellulóz lehet a sajtban, és gyakran van is, az FDA biztonságos összetevőnek tartja. De az elfogadható ipari standard 2-4 százalék, ez már elég ahhoz, hogy stabil maradjon a sajt.

Az FDA anno nem közölte a cellulóz pontos arányát, a Bloomberg híroldal saját vizsgálata szerint (amit független tesztelők végeztek el több amerikai márkán):

A márkák reagáltak az újság vizsgálatára, azt állítják, vizsgálják az állításokat. Az eredményeket nem vetették alá peer-review-nak és egyelőre nem ismételték meg. Egy másik vizsgálat viszont kimutatta, hogy a címkéken feltüntetett fehérjetartalom sem volt igaz, a valóságban több sajt csak a harmadát tartalmazta – ennek is lehet oka a magas cellulóztartalom.

A Castle Cheese egyébként tönkrement a vizsgálat után, elnöke, Michelle Myrter pedig bíróság elé áll még a hónapban. Egy évet is kaphat és 100 ezer dolláros büntetést.

Rovatok