Index Vakbarát Hírportál

Lökéshullám-terápia válthatja a Viagrát

2016. február 19., péntek 10:46

A Viagra több millió férfi életet változtatta meg, akik merevedési zavarokkal küzdöttek, de a kék tabletta nem tökéletes: bőven vannak mellékhatásai, például fejfájás, halláscsökkenés, szédülés, hasfájás – egyik sem segít túl sokat a romantikának. 

Nem csoda, hogy a kutatók más megoldásokat is keresnek: januárban sikeres őssejtbeültetésekkel megoldott merevedési zavarokról szóltak a hírek, most pedig olyan módszert találtak, ami azoknál is működhet, akiken a gyógyszerek nem segítenek: a módszer neve angolul extra-corporeal shock wave therapy (ESWT), azaz testen kívüli lökéshullám-terápia nem hangzik túl biztatóan, de a gyakorlatban csak annyit jelent, hogy a hímvesszőt alacsony intenzitású hanghullámoknak teszik ki.

A terápiával kapcsolatos eredményeit több kutató közzétette a Spanyolországban tartott European Society for Sexual Medicine ülésén, ez alapján az elmúlt pár évben felhalmozott tudás meggyőzőnek tűnik.

Még 2013-ban izraeli kutatók 20, legalább három éve merevedési zavarokkal küzdő férfival végezték el a terápiát. Hat hónappal a kezelések után 15-nek voltak spontán erekciói, amelyek elég erősek voltak a behatoláshoz. Ugyanezek a kutatók most hatvan férfit tesztelnek kétéves időszakban.

2014 -ben 112 merevedési zavarokkal küzdő férfival (gyógyszer nélkül nem tudtak behatolni) végeztek kutatást dán kutatók: két csoportra osztották őket, az egyikük öt héten át lökéshullám-terápiát kapott, a másik csoport placebót. A lökéshullámos csoport 57 százaléka (29 férfi) tudott öt héttel kezelés után erekciót fenntartani, és közösülni gyógyszer nélkül, a placebócsoportból csak kilenc százalék (öt férfi) mutatott hasonló eredményeket. 12 héttel a kezelések után még mindig 28 százalékuk tudott merevedést produkálni gyógyszer nélkül.

New Scientistnek nyilatkozó izraeli kutató, Ilan Gruenwald szerint a terápiával új véredények nőnek a péniszben, ami visszaállítja a szerv egészséges vérkeringését. A módszer viszont még eléggé kezdeti állapotban van, igaz, már több klinikán alkalmazzák. 

Rovatok