Index Vakbarát Hírportál

Gorilla szabadult el az űrállomáson

2016. február 23., kedd 09:58

Igen sűrű utolsó napokat tölt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén Scott Kelly amerikai űrhajós. Kelly majdnem egy év után alig egy hét múlva tér majd vissza a Földre, de a számos kísérlet és a kimerítő tudományos munka mellett jut idő némi trollkodásra is.

Kelly küldetésének lényege (az egyértelmű pr-érték mellett) az, hogy egészségügyi állapotát folyamatosan összevetik itthon maradt (amúgy szintén korábbi űrhajós) ikertestvére, Mark állapotával. A NASA a hosszabb távú, például a Marsig tartó űrutazások tervezéséhez kaphat így fontos információkat az űrutazás, pontosabban a mikrogravitáció és a megemelkedett sugárzás hosszú távú hatásairól. Az űrhajósokat komolyan megviseli ugyanis a földi gravitáció hiánya, a fokozott csontritkulás mellett látásproblémák és más, komolyabb egészségügyi problémák is kialakulnak már pár hetes űrutazás alatt is.

Ennél sokkal vidámabb téma, hogy Scott Kelly annyira egészséges még háromszáz nap után is, hogy képes gorillaruhába bújva rémisztgetni az ISS lakóit (és most próbáljunk elvonatkoztatni attól, hány millió forintba* is kerülhetett feljuttatni azt a maskarát az űrbe).

Folks, I'm pretty sure that's an #ApeInSpace aboard the @Space_Station. pic.twitter.com/0ht6ilXhxK

— Mark Kelly (@ShuttleCDRKelly) 2016. február 22.

* nagyjából 4,2 millió forintba.

Rovatok