Index Vakbarát Hírportál

Virágbomba robbant a Halál-völgyben

2016. február 23., kedd 09:20

Jó egy évtizede nem lehetett ilyet látni: kivirágzott a Föld egyik legbarátságtalanabb élőhelye, a kaliforniai Halál-völgy. A nemzeti park honlapjára feltöltött fényképek szerint 2005 óta most először néz ki igazán úgy a park, mintha virágbombát dobtak volna le az amúgy pokolian száraz vidékre.

Virágbomba robbant a Halál-völgyben

A Death Valley általában évente alig 50 milliméter esőt kap, most azonban valamennyivel több víz érkezett a térségbe. A vadőrök szerint a virágzás már novemberben megindult, de igazán csak most robbant be a vidék, a főként Kaliforniában elterülő, de Nevada államba is átnyúló park látogatói egyszerűen csak szupervirágzásként írják le a látottakat.

A nemzeti park a neve ellenére nem teljesen kopár és halott vidék, több növény- és állatfaj is él a környéken, sőt még halakat is találni a vízforrások közelében. A mostani, különleges eseményt a tavaly ősszel lehullott, kivételes mennyiségű eső okozza. A jelenség azért is váratlan, mert tavaly egész évben kivételes szárazság uralta Kaliforniát, a Halál-völgyben viszont a szokott mennyiségnél jóval több eső hullott le.

A kinyílt sivatagi vadvirágok többsége sárga, de akad lila, rózsaszín és fehér is. A szakemberek szerint nagyjából még két-három hétig marad meg a különleges virágtakaró, ha nem fordul túl gyilkosra az idő, vagyis nem támad fel a szél vagy nem szökik fel túl magasra a hőmérséklet.

Rovatok