Index Vakbarát Hírportál

Felháborodott, amikor kilőtték Cecilt? Akkor van egy kétszázszor rosszabb hírünk

2016. február 25., csütörtök 07:31

Szomorú mellékhatása lehet 2015 legnagyobb vihart kavart vadászatának: 200-zal több oroszlán van a zimbabwei Bubye rezervátumban, mint az ideális lenne, így ha nem találnak az állatoknak új helyet, a park fenntartói nem tehetnek mást, mint hogy kilövik a felesleget.

A helyzet elég komoly, az elszaporodott oroszlánok tizedelik a park további állatállományát. Dehogy mi köze ennek Cecilhez? Az, amivel már akkor is védekezett az amúgy fogorvosként dolgozó, amerikai vadász, aki kérdéses körülmények között kilőtte az oroszlánt:

az oroszlánok populációját vagy kordában tartják, vagy a nemzeti parkok más élőlényei pusztulnak el. Nemcsak antilopok, de zsiráfok, gepárdok, leopárdok is.

Mostanában sem arról van szó, hogy elfogytak a gonosz, lelketlen vadászok, a gazdasági körülmények, például az olajár csökkenése, illetve a Cecil lelövését követő felháborodáshullám, és az amerikai vadászati törvények tervezett szigorítása miatt egyszerűen nincs elég vadász, aki ki tudja fizetni azt a díjat, amit a kijelölt oroszlánok kilövéséért kérnek a nemzeti parkok.

Az afrikai nemzeti parkok jó része ugyanis pont ebből, mármint a szervezett és pénzdíjas vadászatokból szerzi bevételeinek tekintélyes részét. Azt a pénzt, amiből aztán az életben maradt populáció gondozását fedezik. A parkok üzemeltetői legtöbbször nem örülnek ennek, de más lehetőségük nem nagyon van, tekintve, mekkora költséget jelent a park fenntartása.

A Bubye gondozói igyekeznek a 200 oroszlánból minél többet új helyre költöztetni, de mint mondják, ez nem egyszerű. Eleve nem olcsó elköltöztetni egy oroszlánt, de ráadásul hasonló szabadságot adó parkot keresnek, lehetőség szerint olyat, ahol az új oroszlánt nem verik agyon a többiek a már kialakult erőviszonyok miatt.

Az oroszlán védett, veszélyeztetett állatfajnak számít, manapság úgy 20 ezer példány élhet a földön, hetven éve még 450 ezer volt ugyanez a szám.

Rovatok