Index Vakbarát Hírportál

Madárpók mérgéből készül fájdalomcsillapító

2016. február 29., hétfő 12:45

A mérgükkel gyilkoló állatok gyakran alkalmaznak fájdalomcsillapítót, hogy az áldozatuknak fel se tűnjön a támadás, ezért a tudósok előszeretettel vizsgálják meg ezeket a halálos koktélokat, hátha az összetevők közt találnak valamit, ami a gyógyászatban is felhasználható.

Így terelődött az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatóinak figyelme a perui Thrixopelma pruriens madárpókfajra, melynek a mérgében különleges peptideket találtak. A ProTx-II elnevezésű hatóanyag az idegsejtek membránjában lévő fájdalomreceptorra kapcsolódik, nagy potenciál van benne, és emiatt ideális jelölt arra, hogy gyógyszeripari alapanyagot készítsenek belőle.

Az idegsejt membránjának fontos szerepe van abban, hogy a ProTx-II blokkolni tudja a fájdalomreceptort. A membrán odavonzza a peptidet az idegsejthez, megnöveli a koncentrációját a fájdalomreceptor közelében, és megfelelő irányban rögzíti a peptidet, hogy a lehető legnagyobb hatást tudja kifejteni.

Csupán a csatlakozás pontos helyét, és a membrán fájdalomblokkolásban betöltött szerepét nem tisztázták még a kutatók.

Az biztos, hogy világszerte több millió ember vár feszült figyelemmel, hogy sikerül-e létrehozni egy hatékonyabb fájdalomcsillapítót. Rengetegen élnek krónikus fájdalommal, és csak olyan gyógyszereket tudnak használni, amelyek vagy függőséget okoznak, vagy súlyos mellékhatásaik vannak.  

Rovatok