Index Vakbarát Hírportál

Meteor robbant Skócia felett

2016. március 2., szerda 09:32

Feltehetőleg meteor lehetett az a sokak által tűzgolyóként leírt jelenség, amely hétfő este néhány pillanatra fényárba borította az eget Skócia északkeleti részén – írja az MTI. A helyi rendőrséghez több telefonhívás érkezett egy hatalmas, fényes villanásról, amelyet egyesek kéknek, mások fehérnek, vagy épp zöldnek láttak. Akadtak olyanok is, akik szerint dörgés is kísérte a jelenséget.

A brit meteorológiai szolgálat szerint nem időjárással összefüggő jelenségről van szó, mivel hétfő este nem volt zivatar a térségben – olvasható a BBC News honlapján. A szakemberek szerint a tűzgolyóról szóló beszámolók meteorra utalnak, amely a Föld felső légkörébe lépve fellobbant és megvilágította az esti égboltot. Ez az elmélet azonban még megerősítésre vár.

Jenni Morrison az autója műszerfalán lévő kamerájával rögzítette a jelenséget. „Ez volt a legszürreálisabb élmény, amelyet valaha átéltem” – mondta az asszony a BBC Radio Scotland reggeli műsorában.

Meteor robbant Skócia felett 1

„Koromsötét volt és aztán hirtelen, mintha felkapcsolták volna a fényeket, nappali világosság lett. Ránéztem a fiamra, ő meg én rám, aztán újra minden elsötétült. Tényleg nem tartott tovább pár másodpercnél. Nem is vettük észre mi volt az, csak amikor visszanéztük a kamera felvételét. Láttuk baloldalt lefelé suhanni a fényes golyót a fák felett és utána egy hatalmas villanás” - idézte fel Morrison.

Meteor robbant Skócia felett 2

A szemtanúk hatalmas tűzgolyóként, fehér labdaként és apró farkincát maga után húzó fényes jelenségként írták le a látottakat és akadt olyan is, aki hangrobbanáshoz hasonló zajról is beszámolt.

Rovatok