Index Vakbarát Hírportál

A tudásunk befolyásolja, hogyan látunk

2016. március 4., péntek 13:25

Eddig sem volt ismeretlen dolog, hogy az emberek sokféleképpen látják a világot, de ezek a különbségek nemcsak arra korlátozódnak, ahogy az agyunk feldolgozza a színeket és a fényt. Amerikai kutatók tanulmánya szerint a más meglévő ismereteink befolyásolják, vizuálisan hogyan fogadunk be dolgokat, azaz, lényegében mit látunk.

Kísérletükben a kutatók azt vizsgálták, két csoport mennyire különbözően figyel meg karaktereket, de szerintük eredményeik bármilyen tárgyra vonatkoztathatóak, járművekre, sőt, állatokra, arcokra is.

„Azt gondolnánk, hogy van valamilyen alapvető látássegítő gépünk, amivel felismerjük a különböző betűket, akkor is, ha nem ismerjük az adott nyelvet. De nem ez a helyzet. Amit tudunk, befolyásolja, hogyan látjuk a dolgokat” – nyilatkoztaBrenda Rapp, a Johns Hopkins University agykutatója a Science Alertnek. A hipotézisük tesztelésére a kutatók két csoportot állítottak fel: az egyikben 25 arab nyelvet szakértőként ismerő embert, a másikba pedig olyanokat osztottak, akik soha nem foglalkoztak még vele.

A résztvevőknek ezután kétezer betűpárt mutattak, egyszerre mindig egyet. Azt kérdezték tőlük, hogy a párok hasonlítanak egymásra vagy különböznek. A válaszoknál a pontosság mellett a sebességet is mérték. A kezdők gyorsabban megkülönböztették egymástól a karaktereket, a szakértők viszont pontosabbak voltak. Amikor jóval bonyolultabb karaktereket mutattak a résztvevőknek, a dolog megfordult: a kezdők lassabbak lettek, viszont a még több vizuális részlet a szakértőknek segített többet a választásban.

A kutatók szerint azokat, akik már ismerték az arab abc-t, befolyásolták a nem vizuális részletek is: már tudták az karakterek egyedi nevét, a kiejtésüket, vagy, hogy hogyan írjuk őket. „Amikor szakértő leszel egy abc olvasásában, mi változik? Megváltozik a vizuális rendszerünk ugyanazt látja, mint egy kezdőé? szerintünk nem. Akik szakértők lesznek, sokkal összetettebben látják a dolgokat” – nyilatkozta Robert W. Wiley a csapat tagja.

Az eredményeket a Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance című szaklapban publikálták. 

Rovatok