Index Vakbarát Hírportál

Bele lehet halni a nevetésbe

2016. március 4., péntek 08:52

Szívinfarktushoz hasonló tünetekkel járhat a szélsőséges boldogság, és ebbe akár bele is halhatunk. Erre a felfedezésre jutottak svájci tudósok a hírhedt Takotsubo-szindróma kutatásakor. A köznyelv a megtört szív szindrómájaként ismeri ezt a jelenséget, és mostanáig csak a negatív érzelmi stresszel hozták összefüggésbe, mert általában szakítások, válások vagy a munkahely elvesztése után találkoztak a jelenséggel.

Jelena Ghadri és munkatársai 2011 óta világszerte nyomon követik a Takotsubo eseteit, és nagyon meglepődtek a kutatás eredményén.

A Takotsubo-szindróma lezajlásakor váratlanul felfúvódik a szív bal kamrája, amely körbepumpálja a vért a testben. Ilyenkor megváltozik a kamra formája, és éppen olyan lesz, mint a Japánban polipok elfogására használt gömbölyű kerámiaedények - ezeket hívják takotsubónak, innen jön a szindróma neve. Ez az alakváltozás fájdalommal és légzésképtelenséggel jár, mint amikor szívinfarktuson megy át az ember.  

Az emberek szíve általában néhány hónap alatt rendbejön, de 3-5 százalék életét veszti. Hasonló a halandósági ráta a szívinfarktusok esetében is.

A tudósok által megvizsgált 1750 esetből 485-ben éltek át valamilyen érzelmi sokkot, de közülük csak 465-en éltek át negatív élményt. Húszan kitörő örömöt éreztek: nagyszerű születésnapi bulijuk volt, megházasodtak, sportsikert értek el, vagy rengeteg pénzt nyertek.

Ghadri az új ismeretek fényében azt javasolja, hogy akár szomorkodunk, akár örülünk, ha mellkasi fájdalmat érzünk, vizsgáltassuk ki magunkat.  

Rovatok