Index Vakbarát Hírportál

Belefúrnának a dinoszauruszokat kiirtó aszteroida kráterébe

2016. március 7., hétfő 11:38

Több bizonyíték is arra utal, hogy a hatalmas aszteroida, amely kiirtotta a Föld színéről a dinoszauruszokat 65 millió évvel ezelőtt a Mexikói-öbölben van. De teljes a bizonytalanság arról, hogy mi történt a becsapódás után.

Egy kutatócsoport ennek szeretne utánajárni. Idén tavasszal fúrni kezdenek a becsapódási kráterbe. Arra keresik a választ, hogyan tért magához az élővilág a Kréta kor végi kihalási esemény után.

A csapat DNS-mintákat, mikrofosszíliákat és kőzetet keres majd a különböző kőzetrétegekben. Azt remélik, választ kapnak, hogyan élték túl a becsapódást után mostoha körülményeket az élőlények.

A választ 800-1500 méter mélyen találják. A kutatás végleg bizonyíthatja az elméletet, hogy a dinoszauruszok végét egy hatalmas aszteroida becsapódása okozta. De azt is megtudhatják, hogy melyik volt az első élő szervezet, amely meg tudott élni a becsapódás helyszínén. A környéken lévő vas és kén ugyanis nem túl kedvező környezet az élőlényeknek.

A fúrás két hónapig tart majd és nem teljesen kockázatmentes folyamat. Ha valamit elrontanak, nem lesz második alkalom. Ha sikerül a fúrás, hihetetlenül fontos adatokhoz juthatnak a kutatók a korszakról és az élet fennmaradásáról a kedvezőtlen körülmények ellenére.

Rovatok