Index Vakbarát Hírportál

Gyíkot találtak a 99 millió éves borostyánban

2016. március 7., hétfő 10:36

Egy megkövült gyíkot találtak egy Délkelet-Ázsiából származó borostyánban, amely 99 millió évvel ezelőtt keletkezhetett. A kutatók szerint ez a legősibb példánya a fajnak, a hüllőkutatóknak egyfajta hiányzó láncszemet jelenthet a felfedezés.

A gyík nagyjából 75 millió évvel korábban élt, mint az eddig rekorder. A Florida Museum of Natural History kutatói néhány napja tették közzé felfedezésüket.

A borostyánt évtizedekkel ezelőtt találták, de csak most lett megfelelő felszerelés ahhoz, hogy meg is tudják vizsgálni a belsejét. Hihetetlen érzés először megpillantani ezeket az állatokat, lelkendezett Edward Stanley, a kutatócsoport egyik tagja. Főleg miután kiderült, hogy milyen jó állapotban maradt fenn a gyík.

Az állat teljes teste egyben van, még a szemei és a színek is megmaradtak. Ez nagyon ritka ilyen korú fosszíliáknál. A többi hüllő, amely ugyanebben a borostyánban esett csapdába, szintén kitűnő állapotban vannak.

Az apró hüllőknek különleges a testük, ezért az nagyon gyorsan foszlásnak indul. A borostyán segített egyben tartani a testet. Stanley és csapata nagy-felbontású digitálist röntgent vetett be a vizsgálatkor. Az életkort is a borostyán feltörése nélkül határozták meg.

A felfedezés segíthet a kutatóknak jobban megismerni azt az elveszett világot, amikor ezek az állatok éltek. A modern hüllőkről is többet megtudhatnak azzal, hogy tudják, hogyan alakultak ki azok.

Rovatok