Index Vakbarát Hírportál

Az USA elvesztette az irányítást egy katonai műhold felett

2016. március 8., kedd 09:18

Egyelőre nem tudni, mi okozta az USA egyik védelmi-meteorológiai műholdjának még március elején történt meghibásodását, csak annyi biztos, hogy az amerikai légierő elvesztette, és azóta sem tudja visszaszerezni az irányítást a DSMP–19 nevű, 1200 kilós, két napelemtáblás, hidrazinmeghajtású műhold felett.

A bejelentés szerint a földi irányítás továbbra is kapcsolatban van a műholddal, de csak az állapotát leíró adatokat kapnak tőle, se eredeti funkciójára, vagyis az időjárási helyzet figyelésére, se semmi másra nem bírják rávennni. A DSMP-program az a katonai műholdegyüttes, amely segítségével a repülést és más, akár katonai jellegű akciókat is befolyásoló időjárási folyamatokat tudják figyelni és előrejelezni az amerikaiak. Az 1960-as években kezdődött fejlesztés 1972 után lett nyilvános, és a működéséhez legalább négy, üzemelő műhold kell (két fő, két tartalék). Ez azért fontos, mert most épp csak megvan ez a szám: a 2006-ban egyszer már tartaléknak visszasorolt DSMP–17-est kellett visszahívni a kispadról, és most az üzemel a kiesett 19-es helyett.

Ha a légierő szakértőinek nem sikerül újra irányításuk alá vonni a legújabb és legmodernebb DSMP–19-est, a konstellációban csupa idős, eredeti szolgálati idejének végén, vagy bőven azon túl járó műhold marad csak.

A jelentés szerint a műhold rádiófrekvenciás vevője hibásodott meg, az állapotfelmérés szerint valamiért 10 fokkal melegebb volt, mint kellett volna legyen. A földi irányítás szerint ez az az alkatrész, amely segítségével valós időben tudnak parancsokat küldeni a műholdnak. Ha ez a kapcsolat nem áll helyre, az irányítás arra sem lesz képes, hogy hosszabb távon pályán tartsa a műholdat.

A DSMP-progamban nem ez az első rossz hír. A most meghibásodott műhold élete eleve nem kezdődött jól: 2014-es felbocsátásakor a két napelemtábla közül csak az egyik nyílt ki teljesen, bár az irányítás szerint ennek nincs köze a mostani meghibásodáshoz. Azonban tavaly februárban a program elvesztette a 13-as sorszámú, amúgy már tartalékban tartott, régi műholdat. Egy akkumulátor meghibásodása következtében a földi irányítás először csak annyit látott, hogy felszökött a műhold hőmérséklete, aztán hirtelen egy, autónyi műhold helyett 50 000, jóval kisebb darabot kellett követniük, mert a műhold felrobbant, teleszórva a pályája környékét száguldó műholdszilánkokkal.

Szintén a hírhez kapcsolódik, hogy a kongresszusi döntőbizottság megvonta a DSMP–20-as műhold megépítéséhez és pályára állításához szükséges támogatást, vagyis bár korábban tervezték, hogy felküldik a program következő darabját, a gazdasági megszorítások miatt ez 2017-ig egészen biztosan nem történik meg. Elemzők szerint ez sokat ront az USA katonai meteorológiai képességén, bár a hivatalos álláspont szerint a DSMP jelen állapotában is képes teljesíteni az elvárásokat. 

Rovatok