Index Vakbarát Hírportál

Érzi az anyagok közti különbséget a mesterséges ujj

2016. március 8., kedd 17:20

Egy amputált kezű ember mesterséges ujjakkal megint képes érezni a különböző anyagokat. A mesterséges ujjakat a férfi idegrendszeréhez kötötték. Érezni tudom a különbséget a durva és a sima között, csodálatos, lelkendezett Dennis Sørensen.

Az amputált végtagú embereknél mesterséges végtagokat használnak, hogy el tudjanak igazodni a mindennapokban, fel tudjanak emelni tárgyakat. Még a tapintás érzetét is megtudták teremteni ezek a végtagok, mert így egyszerűbb volt irányítani például a kezet.

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne egyik kutatója, Silvestro Micera most olyan mesterséges ujjakat fejlesztett, amelyekben elektromechanikai szenzorok vannak. Ezek deformálódnak, amikor az ujjakkal megérintenek valamit és egy számítógépre küldik a jelet.

A számítógép átalakítja a jelet és elektródákkal stimulálja az idegrendszert, amelyhez a kezet és az ujjakat illesztették. Az érzés, amit kelt nagyon hasonló a valódi érzéshez, amikor különböző anyagú tárgyakat tapintunk.

A teszteléshez Micera az ujjakat egy gépre kötötte, amely különböző anyagú tárgyakon vezette végig azt. Az elektródák pedig Dennis Sørensennek továbbították a jelet. Az esetek 96 százalékában meg tudta különböztetni az anyagokat egymástól, ami elég jó arány. Dennis Sørensen szerint valóban nagyon hasonlított az egész ahhoz az érzéshez, amit valódi ujjával érzett.

A mesterséges ujjat olyanokkal is tesztelték, akik nem vesztették el végtagjukat. Nekik a felsőkarjukba vezették az elektródákat. Az önkéntesek az esetek 77 százalékában tudták megmondani, milyen anyaghoz érintik a mesterséges ujjat.

Rovatok