Index Vakbarát Hírportál

3 évet várhatunk a zikavírus ellenszerére

2016. március 9., szerda 18:06

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán Genfben azt nyilatkozta, hogy akár három évig is eltarthat, mire sikerül kifejleszteni a zikavírus elleni vakcinát. Marie-Paule Kieny, a WHO egyik igazgatója a napok óta tartó tanácskozás szerdai ülése után azt mondta, a zikavírus elleni vakcina első klinikai tesztjére is legalább egy évet kell várni.

Az MTI azt írja, lehet, hogy addigra már túl késő lesz, és az amerikai kontinensen kitört járvány kezeléséhez ez sem lesz elég. Világszerte 18 laboratóriumban foglalkoznak az oltóanyag kifejlesztésével.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Becsléseik szerint idén négymillióra nőhet a zikalázas megbetegedések száma Amerikában, ahol az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában jelent meg először.

A szakértők szerdai megállapodása szerint a WHO-nak három területre kell összpontosítania a zikaláz elleni küzdelemben:

Kieny szerint a rovarirtáshoz használt permetező módszerek nem elég hatékonyak a dengue-láz visszaszorításában, így kérdéses, hogy a zikavírust megállítanák-e. A szakértők felvetették a génmódoított szúnyogok bevetésének lehetőségét is, de megjegyezték, hogy az új eszközök értékelése esetén rendkívüli szigorral kell eljárni.

Rovatok