Index Vakbarát Hírportál

A madarak is mondatokkal kommunikálnak

2016. március 9., szerda 19:22

Egy japán kutatócsoport szerint a japán széncinegék (Parus minor) mondatszerű hangszerkezetekkel kommunikálnak egymással – írja az MTI. A madarak által kiadott hangok sorrendjüktől függő jelentéssel bírnak a fajtársak számára.

Szuzuki Tositaka és kutatócsapata azt állítják, bizonyítékuk van rá, hogy a cinegék saját szintaxist használnak az összetett üzenetek közvetítésére – vagyis a kiadott hangokat bizonyos szabályok alapján szószerkezetekké és mondatokká kapcsolják össze.

A kutatók megfigyelték, hogy a gyakran ragadozók áldozatául eső kis madarak bizonyos sorrendben adnak ki hangokat, hogy figyelmeztessék a többieket az ellenség közelségére. Aszerint, hogy mit csicseregtek, a fajtársaik vagy ragadozó után kutatva fürkészték a horizontot, vagy félelem nélkül közeledtek hozzájuk. 

A kutatás során a szakértők megváltoztatott sorrendben játszották le a hangokat. Ha a madarak számára ismert sorrendtől eltérő kombinációban reprodukálták őket, általában nem történt semmi – nyilvánvalóan annak a hangsornak nem volt semmi értelme a madarak számára.

A tudósok szerint lehetséges, hogy nemcsak a japán széncinegék, hanem más állatfajok is hasonló módon kommunikálnak.

Rovatok