Index Vakbarát Hírportál

A marsi növénytermesztést tesztelik kutatók

2016. március 9., szerda 10:08

Sokakat érdeklő fontos kérdés, hogy ha sikerült az embernek eljutnia a Marsra, sikerülhet-e ott növényeket termeszteni, hogy az első telepeseknek legyen mit enniük. Egy kísérletben most arra voltak kíváncsiak, hogy a marsihoz hasonló talajon egyáltalán megélnek-e a növények.

Tíz különböző zöldséget ültettek el, köztük paradicsomot, borsót, zabot, spenótot, quinoát, póréhagymát. Az eredmény sikeresnek mondható. Bár kevesebbet termett, mint a földi talaj, de megtermett rajta minden.

Ezzel bebizonyosodott vált, hogy a megfelelő körülmények között a Marson is lehet növékenyet, zöldségeket és gyümölcsöket termeszteni. Az első telepesek képesek lesznek megteremteni maguknak a megfelelő körülményeket, ezzel egy kicsit közelebb kerültünk az álom megvalósulásához.

Az eredmény a kutatókat is meglepte, valamivel rosszabb eredményre számítottak. De alig volt különbség a marsihoz hasonló és a földi talajon termett zöldségek között. A tanulmányt még nem publikálták, a kísérleteket a Wageningen Egyetemen végezték el. Azt azért hozzá kell tenni, hogy csak a talaj volt a marsihoz hasonló, a többi körülményt nem teremtették meg, a növényeket egy üvegházban termesztették állandó páratartalom, hőmérséklet és fényviszonyok mellett. Ennek oka az, hogy az első növényeket valószínűleg földalatti szobákban fogják termeszteni a Marson is.

Rovatok