Index Vakbarát Hírportál

Bárki feltérképezheti saját genomját

2016. március 10., csütörtök 11:02

Nem olyan régi hír, hogy feltérképezték az emberi genomot, az óriási kutatás összesen hárommilliárd dollárba került és évekig tartott. Azóta nagyon sokat fejlődött a terület, a genomok feltérképezésének ára drámaian csökkent. Ez odáig fajult, hogy egy cég bejelentette, ezer dollár alatt feltérképezi bárkinek a genomját.

A genom egy szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-ben van kódolva. Egy szervezet genomja egy kromoszómakészlet teljes DNS-szekvenciáját jelenti. A myGenome amerikai cég most azt állítja, hogy 999 dollárért bárki megtudhatja, mi rejlik a génjeiben. A pénzért még alkalmazást is ad, amelyet használva rengeteg információ megtudható erről.

A szolgáltatás egyelőre csak amerikaiaknak elérhető és orvosi engedély is kell hozzá. Egyelőre csak előrendeléseket fogadnak, arról még nincsenek hírek, mikor kezdik el ténylegesen megalkotni az ügyfelek genomtérképeit.

Közben még mindig tart a vita arról, hogy mennyire hasznos információ ez egyáltalán az egyénekre elbontva, mennyire befolyásolhatja ez az egészséget. Egyrészről ott van Angelina Jolie sokat idézett döntése, hogy leoperáltatta mindkét mellét, mert a genetikai vizsgálat kimutatta, hogy nagy a kockázata annak, hogy mellrákja lesz. Nagyon sokan követték példáját, a szakirodalomban Angelina Jolie-hatásként hivatkoznak erre a viselkedésre.

A cég szerint az sem biztos, hogy az emberek fel vannak készülve arra, hogy milyen egészségügyi kockázatokkal terheltek.

Rovatok