Index Vakbarát Hírportál

De, a villám lecsap ugyanoda kétszer is

2016. március 11., péntek 12:36

Önmagában is érdekes videót rögzített Peter Lowenstein, a Zimbabwében dolgozó, amúgy már nyugdíjas geológus: egy olyan vihart sikerült lefilmeznie, ahol a villámok többsége a földet is elérte. 16 villám összesen alig 14 perc alatt, ráadásul egy részük sajnos lakott területen csapott le.

A vihar még február 27-én volt, Lowenstein beszámolója szerint elég enyhe volt az esős évszak a környéken, Kelet-Zimbabwét például elég kemény szárazság sújtja annak ellenére is, hogy a filmre vett villámokat bőséges eső követte.

De amiért a felvétel még ezen túl is érdekes, az az, hogy majdnem pontosan egy éve, február 15-én, egy másik zivatarban volt egy villám, ami szinte pontosan ugyanoda csapott le, mint egy másik a mostani viharban – és mindkettőről készült felvétel.

A környéken tuti nem olyan ártalmatlanok a villámokkal kapcsolatos szólások, mint nálunk, egyes számítások szerint (PDF) Zimbabwében bőven a legmagasabb a villámcsapásos halálos balesetek száma a világon, évente akár 100-150 ilyen eset is van, míg mondjuk hazánkban tíz év alatt hat.

Rovatok