Index Vakbarát Hírportál

Leállhat a magyar kutatóreaktor

2016. március 11., péntek 10:47

A Világgazdaság információi szerint nincs pénz a fűtőelemek cseréjére, így 2019-ben akár be is zárhatják a Magyar Tudományos Akadémia kutatóreaktorát. 

A cikk szerint a fűtőelemet az orosz Tvel cégtől lehetne beszerezni, de a kereskedő az elmúlt 15 évben hússzorosára emelte az árat, így az már-már a világpiaci szintet is eléri. A lap szerint az alapvető fontosságú elemek mintegy 3,7 milliárd forintba kerülnek, viszont az MTA-nak nincs ennyi forrása, külső segítség nélkül nem tudják pótolni a 222 darab fűtőelemet.

Bár atomerőmű csak Pakson működik, reaktorból több is van: a most bajba került példány a Budapesti Kutatóreaktor (BKR) a KFKI gondozásában, illetve a Budapesti Műszaki Egyetem oktatóreaktora.

A BKR elvesztése elég komoly problémát okozna, egyebek mellett azért is, mert a BKR számos alap- és alkalmazott kutatás neutronforrása, a Budapesti Neutroncenter, a BNC lelke.

A BNC és a reaktor tudományos célú hasznosításának sikerességét mutatja, hogy ez az egyetlen kelet-európai berendezés, amelyet az Európai Közösség nagyberendezés programja is magáénak tart, és a berendezéseken bizonyos mennyiségű mérési időt az EU kutatói számára kibérel.

- áll a szervezet honlapján.

Rovatok