Index Vakbarát Hírportál

Norvég tudósok fejtették meg a Bermuda-háromszög rejtélyét

2016. március 14., hétfő 17:16 | nyolc éve frissítve

Norvég tudósok szerint nem az ufók vagy Atlantisz elsüllyedt városának romjai miatt tűntek el korábban a hajók és a repülők a Bermuda-háromszögben, hanem a víz alól feltörő metánbuborékok állnak a titok hátterében – írta még a hétvégén a The Sunday Times. Azóta természetesen sokan átvették a cikket.

A tudósok Norvégia partvidékén gigantikus krátereket fedeztek fel a Jeges-tenger fenekén (egészen pontosan a Barents-tengeren, Norvégia és Oroszország határától északra, a Spitzbergák és a Ferenc József-föld között), és rájöttek, hogy az innen felszökő metánbuborékok robbanása okozhatta a hajók elsüllyedését a hírhedt Bermuda-háromszögben is. A most megtalált kráter 50 méter mély és 1000 méter széles, a norvég tudósok szerint a tengermélyi olaj- és gázszivárgások hatására alakult ki. Az Európai Földtudományi Egyesület elé is beterjesztett elmélet szerint egy ekkora kráterből előtörő gázbuborék ereje elegendő ahhoz, hogy felborítson egy hajót. 

A Bermuda-háromszög rejtélye, azaz a Florida déli csúcsa, Puerto Rico és Bermuda szigete között eltűnt gépek legendája a második világháború után lett világszerte híres. A legenda kutatói utólag egy sor XIX. századi esettel, sőt, egészen Kolumbusz koráig visszanyúló tengerésztörténetekkel egészíttették ki utólag a misztikus sztorit.

Az elmúlt évtizedekben nagyjából 8000 ember tűnt el a hírhedt Bermuda-háromszögben. Az amerikai Parti Őrség adatai szerint azonban arányaiban ezen a területen egyáltalán nincs több hajókatasztrófa, mint az Atlanti-óceán más részein.

Rovatok