Index Vakbarát Hírportál

Újabb ókori villákat nyitottak meg Pompejiben

2016. március 15., kedd 20:17

Páratlan freskókkal díszített öt ókori villát (domus) állítottak helyre és nyitottak meg a látogatók előtt a pompeji ásatások területén kedden, írja az MTI.

Évtizedek után ismét látogatható Marcus Lucretius több mint 600 négyzetméteres villája, amely arról is ismert, hogy 1917-ben Pablo Picasso spanyol és Léonide Matisse francia festő közösen fényképeztette le magát ebben az ókori római lakóházban.

A megnyitott épületek között van a szintén az egykori tulajdonosáról, Octavius Quartusról elnevezett villa, amely a nagyobb méretű pompeji lakóépületek között maradt fenn. Egy egész háztömböt (insula) elfoglal, két bejárata és két belső kertje is volt. A villa falain megmaradt freskók egyike az önmagába szerelmes Narkisszosz öngyilkosságát ábrázolja, egy másik a feleségébe, Thisbébe szerelmes Pyramosét.

A tenger istennőjéről elnevezett villa freskóján a fekvő Vénusz látható kagylóhéjban. A Iulia Felixről elnevezett épületegyüttesben ritkán látott szögletes márványoszlopok maradtak fenn. A gyümölcsöskertjéről elnevezett villa falait növényeket és állatokat ábrázoló freskók díszítik, padlózatát fekete-fehér mozaik, és az egykori lakóház érdekességének számít egy oszlop tartotta márványasztal.

Tavaly decemberben már hat másik restaurált villát nyitottak meg. Az ókori épületek egymás utáni helyreállítását többek között az Európai Unió által a pompeji ásatásoknak 2012-ben szánt egyszeri 105 millió eurós támogatásból finanszírozzák.

Az újabb pompeji villák megnyitásával egy időben a nápolyi régészeti múzeum is megnyitotta az eddig a látogatók előtt lezárt belső kertjeit.

Rovatok