Index Vakbarát Hírportál

Madártávlatból könnyebb a madárszámlálás

2016. március 18., péntek 11:19

A drónok és a madarak nem jönnek ki egymással túl jól. Több videó is kering a neten kvadrokopterekre támadó héjákról és sasokról; az analóg légvédelem rossz szemmel nézi a digitális betolakodókat. De egy új kutatás szerint drónokat is lehet madárszámlálásra használni.

A melbourne-i Monash Egyetem kutatói kíváncsiak voltak rá, hogy drónnal jobban lehet-e madarakat számlálni, mint emberi közreműködéssel. Mint kiderült, igen.

A kutatók a kísérlethez drónok és földi megfigyelők által készített felvételeket hasonlítottak össze. Háromféle tengeri madárfajt – fregattokat, csérféléket és pingvineket – kellett elkülöníteniük az elkészült képek alapján. Azt is figyelembe vették, hogy a kísérlethez használt drónok megzavarják-e a madarak nyugalmát.

Az eredmények szerint a madarakat nem különösebben érdekelték a cirkáló drónok, és a róluk készített képek sokkal használhatóbba voltak, mint a talajszintből készült fotók. A tanulmány szerzői szerint a felülnézeti képekről kisebb eséllyel hiányoznak a madarak, ráadásul a földközeli madárszámlálók rosszabb szögből látnak rájuk.

Azt a kutatók is elismerték, hogy bár a madártávlatból végzett madárszámlálás hasznos lehet, további finomítások szükségesek ahhoz, hogy csökkentsék a fajok közötti szórást.

Rovatok