Index Vakbarát Hírportál

A vizsgálat új, az eredmény a régi: a pókok igazi zsenik

2016. március 21., hétfő 06:51

Saját készítésű műanyagpókhálóval próbálnak rájönni a kutatók egy kísérletben arra, honnan is tudja a pók, mikor és merre érdemes elindulnia, miközben a hálója közepén állva figyeli a történéseket.

Aki már próbálta, az tudja, hogy nem is olyan egyszerű átverni egy pókot azzal, hogy birizgáljuk a hálóját: a pók a tudomány által eddig teljesen fel nem dolgozott módon nem pusztán azt figyeli, van-e mozgás valahol a háló szálai mentén, de azt is érzi, valóban valami zsákmány jutott-e oda, vagy csak valami kevésbé érdekes történik ott.

Az oregoni laboratóriumban felépített műháló az igazihoz hasonlóan kétféle fonalat használ: merevebbet a sugárirányú vázhoz (ezt a kísérletben ejtőernyőzsinórral helyettesítették), illetve egy rugalmasat a csigavonalban kihúzott szálhoz (ezt a szerepet gumizsinór kapta).

A háló közepére egy műpókot is tettek a kutatók. Ez nem fut oda, ahol mozog a háló, de a nyolc lábába és a testébe épített érzékelők segítenek feldolgozni a háló rezgéseit. A háló egy nyolcszögletű alumíniumvázban feszül, az impulzusokat egy mélynyomóval szolgáltatják.

Ross Hatton, az Oregon Egyetem kutatója elmondta, hogy az alapfeltételezés az volt, hogy a lábaival a sugárirányú, egyenes vázfonalakra helyezett pók majd főleg azon a részen érzékeli a mozgást, ahová a mélynyomóval az impulzust irányítják – ehhez képest természetesen nem ez történt.

A háló ugyanis meglepően összetett rezgésmintákat adott, de voltak olyan területek, melyeken a rezgés teljesen elhalt, holott a kötelek máshol nagyon is mozogtak. Hatton szerint a frekvenciától függően hol az egyik, hol a másik küllő rezgett vagy maradt mozdulatlan. A kutatók szerint a pókoknak ez is segíthet eldönteni, hogy mi és mekkora akadt a hálójukba, illetve a rezgésből azt is sejthetik, hogy valami élőlény esett-e csapdába, vagy a szél fújt valamit a háló szálai közé.

A kutatók ugyanakkor arra is következtetni tudtak, hogy a pók egész sor tényezőt vesz figyelembe, mikor kiszámítja a háló rezgése alapján, hogy merre is kell indulnia és a hálónak mely részén kell keresnie a prédát. Ilyen tényező például a pók súlya és a háló rezgésének eloszlása és jellege.

Rovatok