Index Vakbarát Hírportál

Jelzőlámpamentes világot álmodnak az MIT kutatói

2016. március 21., hétfő 14:46

Amikor az önjáró autókról beszélünk, egyelőre nehéz elképzelni azt, hogy kényelmesen hátradőlünk és átengedünk minden irányítást az autónak. Még ha autópályán nincs is gond ezzel, mennyire éreznénk magunkat biztonságban, ha egy zsúfolt kereszteződés felé vinne az autó?

Az MIT kutató pont ezt kutatják. A Senseable City Lab kutatóinak most közzétett tanulmányában felvetették azt a kérdés, hogy milyen lenne a világ közlekedési lámpán nélkül. Az ötlet nem olyan vad, ha azt nézzük, hogy idővel az összes autó össze lehet kapcsolva.

Ebben az esetben a haladást a hálózat irányítja, amely megmondja az autónak, ha szabad az út előtte.  Nem kellenek lámpák, amelyek megakasztják a forgalmat. A kutatók által készített videóban igencsak meggyőző a rendszer, az autók úgy mozognak, mintha láthatatlan kezek irányítanák.

Az egész rendszer matematikai modelleken alapul, az autókat érzékelők tartják távol egymástól. Persze ahhoz, hogy ez megvalósuljon, az autóknak kapcsolódni kell a hálózathoz. Minél több autó jön online, annál jobban ki tudják küszöbölni az emberi tévedés lehetőségét.

A kevesebb dugó pedig a káros anyagok kibocsátását is csökkentené azzal, hogy az emberek kevesebb időt töltenének utazással.

Az álom nem olyan távoli ha azt nézzük, hogy a Gartner szerint öt év múlva már 250 millió hálózathoz kapcsolt autó lesz az utakon, amelyeknél lesz valamilyen önjáró funkció is. Ez az összes autó ötödét jelenti majd.

Rovatok