Index Vakbarát Hírportál

Új típusú galaxisokat fedeztek fel

2016. március 21., hétfő 11:38

Csillagászok új típusú galaxisokat fedeztek fel, amelyeket szuperspirálnak neveztek el. Olyanok, mint a normál galaxisok, csak óriási a méretük. Ezek a legnagyobb és legfényesebb objektumok között vannak a világegyetemben. És egészen mostanáig elrejtőztek a kutatók szemei elől.

A California Institute of Technology egyik részlegének, a Infrared Processing and Analysis Centre (IPAC) kutatói szerint az újonnan talált szuperspirál 8-14-szer fényesebb, mint a Tejútrendszer és nagyjából tízszer akkora a tömege. Ebben a szuperspirál harmincszor annyi csillag tud keletkezni.

Méretük is lenyűgöző, akár 440 ezer fényévnyi is lehet a nagysága. Emellett szinte eltörpül a Tejútrendszer, amelynek átmérője 97800 fényév.

A kutatók a NASA/IPAC galaxisokról szóló adatbázisát böngészve fedezték fel a szuperspirálokat. Ez egy online adatbázis több mint százmillió galaxissal. A világ minden tájáról töltenek fel ide adatokat. A legfényesebb galaxisokat tanulmányozták és meglepődve vették észre, hogy a 800 ezer megvizsgáltból a legfényesebbek nem elliptikusak, hanem spirálisak.

Felfedezésüket ellenőrizték is, megmérték galaxis, illetve a karok Földtől való távolságát. Erre azért volt szükség, hogy ne essenek abba a hibába, hogy egymástól távol lévő, de a Föld felől egymást fedő galaxisokat nézzenek egy darab óriásgalaxisnak. Miután kizárták ennek a lehetőségét, meglepve vették észre, hogy ezek bizony óriási spirálgalaxisok.

Mivel eddigi tudásunk szerint ilyen méretekben nem keletkezhetnének spirálgalaxisok, ezidáig senki nem figyelt fel ezekre a képekre. Korábban azzal intézték el a méretet, hogy valószínűleg közelebb vannak a Földhöz, ezért tűnnek olyan nagynak.

Az új kutatás azonban azt mutatja, hogy ezek a spirálgalaxisok nagyon messze vannak és hatalmasak. Patrick Ogle kutatásvezető ahhoz hasonlította a felfedezést, mintha egy elefánt méretű állatot találnának most, amelyet eddig nem ismertek. Ezek az óriási spirálgalaxisok megváltoztatnak mindent, amit eddig a nagy tömegű galaxisokról gondoltak a kutatók.

(Borítókép: NASA /SDSS)

Rovatok