Index Vakbarát Hírportál

Levegőt árulnak kínai falusiak a városlakóknak

2016. március 22., kedd 08:56

A kínai Guangdong tartományban, a Liansan hegyen lévő falu lakói remek üzleti érzékkel levegőt árulnak városlakóknak. Ráadásul a csomagolást sem viszik túlzásba, egyszerűen felfújnak levegővel egy egyszerű zacskót és azt adják el.

A kínai nagyvárosokban óriási gondot okoz a légszennyezés, a szmog. Pekingben sokszor napokig nem látni a Napot, pedig nem felhős az ég. Évek óta az egészségügyi határérték felett van a szennyező anyag a levegőben. A szmogot részben a döbbenetes méretű iparosodás okozza, az energiaigényt leginkább szénerőművekkel oldják meg. Kína a világ szénfogyasztásának több mint feléért felelős. Az utóbbi évtizedekben robbanásszerűen fejlődött autóipar is kivette részét a szennyezésből.

Guangdong tartományban az elmúlt héten megint szmogriadó volt, a városlakók megint a szürke eget nézhették. A magasabban lévő Lianshan hegy lakói pedig rájöttek, hogyan profitálhatnak ebből. Falujuk 1400 méterrel van a tengerszint felett, a területet sűrű erdő fedi, így ide már nem ér el a szmog. A falusikat 13-30 jüan közötti áron árulják a hegyi levegővel teli zacskókat. Ez nagyjából 1,5-4,5 dollárt, vagyis 400-1200 forint között mozog egy-egy zacskó levegő ára.

A helyi média le is fényképezte a városlakókat, ahogy egy-egy nagyobb zacskóból vesznek mély levegőt. Ettől persze még lehet, hogy álhír az egész, ahogy az elmúlt években több hasonló kínai "friss levegőt árulnak pénzért" hírről kiderült utólag.

Rovatok