Index Vakbarát Hírportál

Ötven atombombányi plutóniummal futott ki egy hajó Japánból

2016. március 22., kedd 10:54

Nem mindennapi rakománnyal futott ki egy hajó Japánból az Egyesült Államok felé. A hajó 331 kilogramm nagy tisztaságú plutóniumot szállít, ez 50 atombomba előállításához lenne elegendő.

A nukleáris anyagot egy felfegyverzett brit hajó szállítja az Egyesült Államokba, a pontos útvonala érthető okokból titkos. A hajón lévő plutónium olyan jó minőségű, hogy könnyedén fel lehetne használni úgynevezett piszkos bomba előállításához. A piszkos bomba nem igazi atombomba, hanem hagyományos robbanószerrel párosított sugárzó anyag, ami a bomba felrobbanásakor radioaktív anyaggal szennyezi be környezetét.

Korábban két brit hajó érkezett a Tokai település melletti kikötőbe. Mindkét hajó erősen felszerelt modern fegyverekkel és kifinomult védelmi rendszerekkel. Az anyag átrakodása több órát vett igénybe.

A mostani szállítmány része egy nagyobb atommegállapodásnak az Egyesült Államok és Japán között. Japánban ugyanis nagy mennyiségű plutónium van, több mint 47 tonnát tárolnak országszerte. Ez összesen hatezer bombához lenne elegendő.

Japán még az 1970-es években vásárolt nagyobb mennyiségű plutóniumot nyugati országoktól. Főleg atomkísérletekre, illetve az atomerőművekhez használták az anyagot. Ugyanakkor a fukusimai erőmű balesete után két reaktor kivételével az összesen bezárták az országban.

Rovatok