Index Vakbarát Hírportál

Találtak egy baktériumot, ami gyorsabban nő az űrben, mint a Földön

2016. március 24., csütörtök 07:12

Egyelőre senki nem tudja megmagyarázni, hogy miért, de a Nemzetközi Űrállomásra felvitt 48 teljesen ártalmatlan baktérium közül az egyik nagy mértékű növekedésbe kezdett. Úgy tűnik ez a törzs 400 kilométerrel a Föld felett érzi igazán otthon magát.

Egy most közzétett tanulmány szerint a Bacillus safensis JPL-MERTA-8-2 hatvan százalékkal gyorsabban növekszik az űrben, mint a Földön. Ezt a baktériumot a Mars roverek egyikén fedezték fel a Kennedy Űrközpontban, Floridában 2004-ben, még mielőtt elindították volna őket.

Egyelőre senki nem tudja, hogy miért érzi magát ennyire jól az űrben ez a baktérium. A két környezet közötti alapvető különbség a gravitáció. De David Coil, a Kalifornia Egyetem mikrobiológusa szerint a gravitáció önmagában még nem valószínű, hogy ilyen különbséget okozna a mikrobáknál. Legalábbis egyéni szinten.

Az viszont elképzelhető, hogy valami olyan hatás éri, amely tömegesen okozhatja ezt a változást. Lehet, hogy van ott valami, ami miatt a kisebb gravitációban kedvező a csoportos növekedésben. Ahhoz, hogy megnyugtató választ találjanak a kérdésre, további vizsgálatok szükségesek. Például más körülmények között kell visszaküldeni a baktériumot az űrbe, hogy lássák, így is tudja-e produkálni a gyorsabb növekedést.

Érdekes, hogy a kísérletsorozatban részt vevő többi 47 baktérium nem mutatott ilyen tulajdonságokat, mint a B. safensis. Nagyjából ugyanúgy viselkedtek, mint a Földön.

Rovatok