Index Vakbarát Hírportál

Tudja, milyen volt a dodó?

2016. március 24., csütörtök 09:24

A dodó egy viszonylag nagy méretű, repülni képtelen madár volt. Attól lett híres, hogy alig fedezték fel, már ki is pusztult az egész faj. A madár az ember által kipusztított állatfajok jelképévé vált, pedig nem is vadásztak rá.

A dodóról nagyon keveset tudunk, mert alig maradt fenn csont vagy hiteles feljegyzés róla. Talán ezért fontosak az olyan kezdeményezések, mint a Sketchfabé, amely több múzeummal is kapcsolatban áll, hogy 3D-s képet alkossanak kihalt állatokról, ősi sírokról vagy más, tudományosan is érdekes tárgyakról. III. Richárd sírja után most a dodó került sorra.

A dodóról annyit tudni, hogy nagyjából egyméteres volt a magassága, nagy volt a feje és erőteljes a csőre. Repülni nem tudott, de nem volt rokona a struccnak. A dodók Mauritius szigetén éltek, növényekkel, kisebb gerinctelen állatokkal táplálkoztak.

Durban Dodo Skeleton - Anatomically Correct Pose by Aves 3D on Sketchfab

A madaraknak nem volt jó a húsuk, így nem nagyon vadásztak rá, annak ellenére, hogy elég könnyű lett volna, hiszen a madárban nem alakult ki félelem az emberektől. Inkább az ember által behurcolt állatok okozták a vesztét, amelyek kifosztották, feldúlták a dodók fészkeit. Később a telepesek kipusztították az élőhelyüknek számító őserdőt is. Az állat a 17. század végére kihalt.

Nagyon kevés csontot találtak a madárról, teljes csontváz nem is létezik a 17. századból, csupán darabok. Emiatt a kutatók nagyon sokáig nem is tudták megalkotni a dodó teljes csontvázát. Hiába maradtak fenn korabeli rajzok a madárról, a kutatók nem tudták, pontosan hogyan nézett ki a dodó.

Egy holocén korszakból származó fosszília sietett a segítségükre: Richard Owen talált egy dodócsontvázat Mauritiuson 1865-ben. Ez a csontváz ma a Durbani Természettudományi Múzeumban látható. Erről készítettek most 3D-s képet, így bárki meg tudja nézni, hogyan is nézhetett ki az egy méter magas, kihalt madár.

Rovatok