Index Vakbarát Hírportál

Csodás felfedezésekhez vezet a whiskyzés

2016. március 27., vasárnap 11:26

A Princeton Egyetem kutatói egy arizonai fotós segítségével felfedték a whisky párolgásának titkát. A felfedezés számos területen lehet hasznos.

Amikor kávét kiöntjük, vagy egyszerűen hagyjuk a pohárban lepárologni, barna köröket hagy maga után. Ezt kávégyűrűnek nevezik. Azért alakulnak ki ezek a gyűrűk, mert a kávé a széleken gyorsabban párolog. Ez megváltoztatja a felületi feszültséget, még több kávé mozog a szélek felé, még több foltot hagyva maguk után.

De nem mindegyik ital viselkedik így. Ernie Button fotós egy nap kint hagyott egy pohár whiskyt az asztalon. Amikor az ital elpárolgott, a fotós észrevette, hogy bár látszólag semmilyen nyomot nem hagyott maga után, ha alulról világították meg a poharat, akkor a legkülönfélébb színeket vett észre a pohár falán. Tehát valamilyen foltot mégis hagyott az ital.

Fizikus barátaitól kért segítséget, hogy mi lehet a jelenség oka. A Princeton Egyetemen alakult egy kisebb kutatócsoport ennek megvizsgálására. Közelebbről megvizsgálva a kérdéskört kiderült, hogy a különböző whiskyk különbözőképpen viselkednek. Néhány hagy maga után ilyen színes köröket, néhány nem.

Amelyek nem, azoknak egyezett néhány fontos tulajdonsága. Az egyik ezek közül, hogy a zsírszerű molekulák csökkentették a felszíni feszültséget. Ahogy párolgott az ital, ezek összegyűjtötték a széleken lévő részecskéket, a pohár közepe felé lökve azokat. A másik tulajdonság segített egyben tartani a folyadékot, a részecskéket a folyékony részekhez tapasztotta.

A kutatóknak sikerült hasonló tulajdonságokkal bíró folyadékot előállítaniuk. Ez fontos lehet például a korrózióvédelemben vagy a 3D-nyomtatók tintáinál.

Rovatok